11 mars 2008

Att göra ingenting

Att gör ingenting är en svår konst som få besitter. Och har man till råga på allt förmågan blir man lätt kallad lat. Detta fenomen drabbar inte så sällan mig, och den som kallar mig lat är inte så sällan mig själv. Idag till exempel - jag tycker att jag inte gjort något alls. Men när jag börjar tänka tillbaka så har jag varit på fyraårskontroll med sonen, tvättat kläder, målat en spjälsäng och skrivit en handlings- och matlista. Känns som den moderna kvinnans fälla...

Att skriva mat- och handlingslista är något som jag verkligen rekommenderar. Jag är en sådan där person som verkligen inte gillar färdigmat tex köpta köttbullar. Inte av någon princip utan för att jag absolut inte kan äta dem, det har nåt att gör med konsistensen. Följden blir då att det krävs en del planerande och framförallt ingredienser när det ska till att lagas mat. Lösningen på det blev för oss/mig att en gång i veckan sätta sig ned med veckans Konsumblad och bestämma både vad som ska ätas och handlas. Jag kan inte säga att listan följs slaviskt, men den underlättar verkligen. Man slipper stå där klockan fem och inte veta vad man ska göra till middag.

Igår påskpyntades det hemma hos oss. Ja, det var mest jag som pyntade, sonen och sambon tror jag inte ens noterade de färgglada vipporna i riset på hallbyrån... Men jag känner mig i alla fall nöjd med resultatet.


På köksbordet fick en skål och en liten vas gjorda av keramikern Hartman nyrenessans. Jag fick dem av min farfar någon gång när jag var barn och jag tycker de passar fint till kransen jag fyndat på Pentik.
Kan inte låta bli att avsluta med ett litet middagstips;

TONFISKSÅS OCH SPAGETTI (4 port)

1 burk tonfisk i vatten
1 finhackad gul eller röd lök
1 burk lätt creme fraiche
2 msk chilisås
salt och peppar

Finhacka lök och fräs i lite olja. Tillsätt chilisås och tonfisk, låt fräsa ett par sekunder till innan du sätter i creme fraiche. Salta och pappra efter smak. Koka spagetti (gärna fullkorn) och severa till.
Enkelt och nyttigt! Till och med kräsna fyraåringar gillar det!

2 kommentarer:

IKT i min vardag sa...

Det tenderar att bli en hel del man gjort när man tänker efter...

Hej förresten, vi har inte "setts" förut, tror jag ;-).

Det receptet brukar jag köra när det är bråttom, bråttom. Det är jättegott med haricoverts till...
Gillar att du har dinkel i brödet, det använder jag uteslutet till allt...

Ha det gott!
Kram Linda

Marie/Mison sa...

Tack för kommentaren - som nybakad bloggare är jag inte så bortskämd. Jo, jag använder mycket dinkel nu för tiden. Inte för att det är GI-vänligt egentligen utan mest för att jag tycker att det blir godare. Har inte provat det i kanelbullar ännu. Har någon?