16 mars 2008

Söndagsfika

Solen skiner nästan idag. Har skickat ut sambon och sonen på gården för att skotta och tvätta bilen. Själv har jag bakat en god kaka till söndagsfikat. Den här kakan är nog mitt paradnummer - den misslyckas aldrig (utom den gången då jag glömde mjölet). I orginalreceptet (från guldkorn.se) ingår inte äpplen, men jag tycker att det gör den ännu godare. Man skulle kunna tro att jag bakar ofta, men jag har varit inne i ett litet stimm just nu. Det kan gå veckor mellan i vanliga fall.

Ha en bra söndag och njut av ledigheten!

Kanelkaka
175 g Svenskt Smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
3 dl Gräddfil
1 äpple
Fyllning:1 dl strösocker + 1 tsk kanel blandas
Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker krämigt. Rör i äggen. Rör ner de torra ingredienserna omväxlande med gräddfilen. Smörj och bröa en 1,5 l kakform med löstagbar kant. Häll i hälften av smeten. Strö hälften av kanelsockret över smeten. Häll i resten av smeten och strö över resten av kanelsockret. Skiva äpplet i tunna klyftor och stick ned ordentligt i smeten. Grädda ca 1 tim.

Inga kommentarer: